/ RNLI Wells Life Boat Station, Wells-next-the-Sea

/ 10 July 2019

The existing Wells-next-the-Sea Royal National Lifeboat Institution lifeboat station is positioned on a spit at the end of the sea wall and adjacent to the main access channel. The existing station suffered severe damage in December 2013 as a result of storms due to its exposed location. The age and size of the existing station, and its vulnerability to storms means a new larger station is required at a new location.

The new station will contain a boathouse, souvenir outlet, changing room, crew office and public engagement space. A ramp over the sand spit and gabions to the north is proposed for launching and recovery of the ALB and a small ramp to the east to launch and recover the ILB. Marbas have been appointed by the RNLI to carry out the design of the building super and sub-structure, the design of the launch ramp and the design of the apron around the building which is some 3.5 metres above existing beach level.

Concept image credit to Studio Four Architects & Olive Creative.

Construction works have begun on site! We will continue to update images on this page throughout the construction phase.

Client: RNLI

Project Value: £4.5M

Architect: Studio Four Architects